vzad 675 - Spoločné vydanie s Tureckom: Otomanský manuskript z Bašagićovej zbierky vpred
Spoločné vydanie s Tureckom: Otomanský manuskript z Bašagićovej zbierky
Katalógové číslo: 675
Autor grafickej úpravy známky: Adrian Ferda
Deň vydania: 27. 11. 2018
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: ofset
Rozmery známky: 54,4 mm x 44,4 mm
Náklad známok: 100 000 ks
   
Autor grafickej úpravy FDC: Adrian Ferda
Autor grafickej úpravy FDC pečiatky: Adrian Ferda
Tlačiareň FDC: BB PRINT s.r.o., Bratislava
Spôsob tlače: ofset
Náklad FDC: 3 100 ks
   

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby SR schválilo platnosť poštovej známky „Spoločné vydanie s Tureckom: Otomanský manuskript z Bašagićovej zbierky“ s nominálnou hodnotou 1,30 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 27. 11. 2018 až do ukončenia platnosti.
Poštová známka rozmerov 54,4, x 44,4 mm vrátane perforácie (na šírku) vychádza vo forme upraveného tlačového listu so 4 známkami a 2 kupónmi. Známku vytlačila technikou viacfarebného ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.
Námetom poštovej známky je ilustrácia súdobého stvárnenia dvoch pologúľ zemegule s popisom. Na kupónoch sú znázornené motívy z geografie.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC a domicilom Bratislava. Motívom prítlače na FDC je ilustrácia astronomického pozorovania slnka a námetom FDC pečiatky arabeska (ornament). FDC vytlačila technikou ofsetu spoločnosť BB PRINT, s. r. o.
Všetky motívy emisie sú z rukopisu Maʼrifetnāme (Kniha vied), od tureckého učenca a súfiho Ibrāhīma Hakkī-ho (1705 – 1772), ktorý je súčasťou Bašagićovej zbierky nachádzajúcej sa vo fonde Univerzitnej knižnice v Bratislave. Predmetná zbierka bola zapísaná do registra Pamäte sveta UNESCO v roku 1997.
Autorom grafickej úpravy emisie je Adrian Ferda.
 
Obsah
Rok 2018