vzad 749 - Krásy našej vlasti: Kalvária v Banskej Štiavnici vpred
Krásy našej vlasti: Kalvária v Banskej Štiavnici
Katalógové číslo: 749
Autor výtvarného návrhu známky : Dušan Kállay
Autor rytiny známky : František Horniak
Deň vydania: 10. 9. 2021
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom
Rozmery známky: 44,4 mm x 27,2 mm
Náklad známok: 120 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Dušan Kállay
Autor rytiny FDC: František Horniak
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Dušan Kállay
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „Krásy našej vlasti: Kalvária v Banskej Štiavnici“ s nominálnou hodnotou 1,85 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 10. 9. 2021 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,4 mm x 27,2 mm vrátane perforácie vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s viacfarebným ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na upravenom tlačovom liste s 8 známkami.
Motívom poštovej známky je čelný pohľad na Horný kostol banskoštiavnickej kalvárie (postavený na vrchu Scharffenberg – Ostrý vrch) s pozadím detailov fresiek z kupole kostola s ústredným motívom Nanebovstúpenia Krista.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom mesta Banská Štiavnica a technikou oceľotlače z plochej platne ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Na FDC je zobrazená stredná časť fresky kupole kaplnky č. 4 Božského srdca Ježišovho. Námet FDC pečiatky je voľne inšpirovaný reliéfmi erbov z kaplnky kalvárie s použitím motívu anjela z freskovej výzdoby.
Autorom výtvarných návrhov emisie je prof. Dušan Kállay, akad. mal. Autorom rytiny poštovej známky a FDC je František Horniak.
 
Obsah
Rok 2021