vzad 759 - Svetová výstava EXPO 2020 Dubai vpred
Svetová výstava EXPO 2020 Dubai
Katalógové číslo: 759
Autor výtvarného návrhu známky : Igor Benca
Deň vydania: 21. 1. 2022
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset v kombinácii s nanoreliéfnou razbou
Rozmery známky: 44,4 mm x 27,2 mm
Náklad známok: 80 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Igor Benca
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Igor Benca
Tlačiareň FDC: BB PRINT, s. r. o.
Spôsob tlače: Ofset
Náklad FDC: 3 300 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „Svetová výstava EXPO 2020 Dubai“ s nominálnou hodnotou 2,10 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 21 1. 2022 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,4 mm x 27,2 mm vrátane perforácie vytlačila ofsetom v kombinácii s technológiou nanoreliéfnej razby na upravenom tlačovom liste so 4 známkami a medzihárčím spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.
Motívom poštovej známky je reverz vzácnej arabskej mince Hárúna ar-Rašída (z roku 797) nájdenej na svahu Bratislavského hradu, ktorá reprezentuje obchodné kontakty medzi našimi krajinami už od 8. storočia. Minca pochádza zo zbierkového fondu Archeologického ústavu SAV v Nitre. Motívom medzihárčia je oficiálne logo Slovenskej republiky na svetovej výstave EXPO 2020 Dubai.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom Bratislava a technikou ofsetu ju vytlačila spoločnosť BB PRINT, s. r. o. Motívom prítlače na obálke je fragment paláca v Raqqe, Sýria (sídlo Hárúna ar-Rašída, okolo roku 796), kde pravdepodobne bola vyrobená uvedená minca. Na FDC pečiatke je zobrazený arabský dirhem s portrétom Hárúna ar-Rašída z 8.storočia.
Autorom výtvarných návrhov emisie je doc. akad. mal. Igor Benca.
 
Obsah
Rok 2022