vzad 766 - 150 rokov vedeckých pozorovaní Zeme vpred
150 rokov vedeckých pozorovaní Zeme
Katalógové číslo: 766
Autor výtvarného návrhu známky : Ľuboslav Paľo
Deň vydania: 27. 5. 2022
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Rozmery známky: 44,1 mm x 26,5 mm
Náklad známok: 200 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Ľuboslav Paľo
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Ľuboslav Paľo
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „150 rokov vedeckých pozorovaní Zeme“ s nominálnou hodnotou 2,00 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 27. 5. 2022 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,1 mm x 26,5 mm vrátane perforácie vytlačila technikou viacfarebného ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na tlačových listoch s 50 známkami.
Ústredným motívom poštovej známky je štylizovaná silueta človeka-pozorovateľa v kontraste s použitím vedeckých symbolov, technických značiek, ktoré odkazujú na štyri oblasti vedeckých pozorovaní – seizmické, meteorologické, geomagnetické a slnečné pozorovania.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom mesta Bratislava a technikou digitálnej tlače ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Motívom FDC sú Helmholtzove cievky, ktoré sa používajú na eliminovanie zemského magnetického poľa a námetom FDC pečiatky kruh ako obraz Zeme, bunky, základného geometrického tvaru.
Autorom výtvarných návrhov emisie je Mgr. art. Ľuboslav Paľo, ArtD.
 
Obsah
Rok 2022