vzad 771 - 100. výročie Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku
100. výročie Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku
Katalógové číslo: 771
Autor výtvarného návrhu známky : Peter Augustovič
Autor rytiny známky : Jozef Česla
Deň vydania: 5. 8. 2022
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ocelotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom
Rozmery známky: 44,4 mm x 27,2 mm
Náklad známok: 100 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Peter Augustovič
Autor rytiny FDC: Jozef Česla
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Peter Augustovič
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ocelotlač z plochej platne
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „100. výročie Zemskej hasičskej jednoty na Slovensku“ s nominálnou hodnotou 2,00 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 5. 8. 2022 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,4 mm x 27,2 mm vrátane perforácie vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na upravených tlačových listoch s 10 známkami.
Na poštovej známke je zobrazený trojvalcový parný hasiaci stroj z obdobia Rakúsko-Uhorska (od výrobcu WM Knaust z Viedne, teraz v obci Veľké Uherce). Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom mesta Trenčín a technikou oceľotlače z plochej platne ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Motívom FDC je historická hasičská prilba. Na FDC pečiatke je zobrazená hasičská sekera.
Autorom výtvarných návrhov emisie je akad. mal. Peter Augustovič. Autorom oceľorytiny poštovej známky a FDC je Mgr. art. Jozef Česla.
 
Obsah
Rok 2022