vzad 798 - 175. výročie železníc na Slovensku vpred
175. výročie železníc na Slovensku
Katalógové číslo: 798
Autor výtvarného návrhu známky : Jozef Česla
Autor rytiny známky : Jozef Česla
Deň vydania: 18. 8. 2023
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ocelotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom
Rozmery známky: 44,4 mm x 27,2 mm
Náklad známok: 160 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Jozef Česla
Autor rytiny FDC: Jozef Česla
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Jozef Česla
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 2 800 ks

 


 


Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „175. výročie železníc na Slovensku“ s nominálnou hodnotou 2,50 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 18. 8. 2023 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,4 mm x 27,2 mm vrátane perforácie vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na upravených tlačových listoch s 8 známkami.
Motívom poštovej známky je lokomotíva „Bihar“, ktorá v roku 1848 dorazila ako prvá parná lokomotíva na územie Slovenska. Emisia zároveň propaguje 70. výročie vzniku Žilinskej univerzity v Žiline, ktorá bola založená v roku 1953 pod názvom Vysoká škola železničná. Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom mesta Bratislava a technikou oceľotlače z plochej platne ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Motívom FDC je výrez z dobovej rytiny stvárňujúci príchod prvého vlaku s parnou lokomotívou do Bratislavy. Námetom FDC pečiatky je výpravca signalizujúci pokyn „stáť“. Autorom výtvarných návrhov emisie, ako aj oceľorytiny poštovej známky a FDC je Mgr. art. Jozef Česla.
 
Obsah
Rok 2023