vzad 813 - 800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne vpred
800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne
Katalógové číslo: 813
Autor výtvarného návrhu známky : Marián Čapka
Deň vydania: 21. 3. 2024
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Rozmery známky: 44,1 mm x 26,5 mm
Náklad známok: 250 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Marián Čapka
Autor rytiny FDC: František Horniak
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Marián Čapka
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 2 800 ks

 


 


Ministerstvo dopravy Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „800. výročie založenia benediktínskeho opátstva v Skalke pri Trenčíne“ s označením nominálnej hodnoty T1 100g, ktoré zodpovedá poštovej sadzbe za list 1. triedy do hmotnosti 100 g vo vnútroštátnom styku, položka L.1.02 Tarify SP, a. s. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 21. 3. 2024 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,1 mm x 26,5 mm vrátane perforácie vytlačila technikou viacfarebného ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na tlačových listoch s 50 známkami.
Ústredným motívom poštovej známky je bralo nad riekou Váh, nachádzajúce sa v lokalite nazývanej Veľká Skalka, spolu s ruinami zaniknutého stredovekého kláštora.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom mesta Trenčín a technikou oceľotlače z plochej platne ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Motívom prítlače na FDC je baroková grafika stvárňujúca sv. Benedikta pri modlitbe pred sochou Bohorodičky v jaskyni v Skalke pri Trenčíne. Motívom FDC pečiatky je detail gotického okna kláštora.
Autorom výtvarných návrhov emisie je akad. mal. Marián Čapka a autorom rytiny FDC František Horniak.
 
Obsah
Rok 2024