späť 1996/106 ďalej
Vianoce '96
Katalógové číslo:  106
Autor výtvarného návrhu známky:  Ondrej Zimka
Rytec známky:  Martin Činovský
Deň vydania:  5.11. 1996
Tlačiareň:  Poštovní tiskárna cenin, a.s., Praha, Česká republika
Technika tlače:  rotačná oceľotlač v kombinácii s hĺbkotlačou
Náklad známok:  3 345 000 ks
Autor motívu na FDC:  Ondrej Zimka
Rytec FDC:  Martin Činovský
Návrh na pečiatku:  Ondrej Zimka
Tlačiareň FDC:  Poštovní tiskárna cenin, a.s., Praha, Česká republika
Technika tlače FDC:  oceľotlač z plochých platní
Náklad FDC:  10 000 ks

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií vydalo dňa 5.11.1996 príležitostnú poštovú známku s vianočnou tématikou (s vyobrazením idylickej vianočnej atmosféry na kysuckej dedine) o nominálnej hodnote 2 Sk.

Autorom výtvarných návrhov emisie je akad. maliar Ondrej Zimka. Rytiny emisie vytvoril akad. maliar Martin Činovský. Viacfarebnú známku o rozmeroch obrazovej časti 23 x 30 mm (na výšku) vytlačila Poštovní tiskárna cenin, a.s., Praha technikou rotačnej oceľotlače v kombinácii s hĺbkotlačou na tlačových listoch po 50 ks.

Vyznanie autora známky
"Maliari majú okrem palety a štetcov aj nos a preto im farby voňajú. Dúhy, keď nerobia oblúk nad krajinou, spia v bodkovaných kobercoch lúk, ukladajú si farby do jesenných listnáčov a modrofialové tóny schovávajú na vzdialených obzoroch. Preto ináč vonia maliarom Záhorie a ináč Liptov. Mne najviac voňajú Kysuce dvakrát do roka. Raz v júni, keď sa horské lúky belejú snehom kvitnúcich margariet a hrabačky čarujú vôňou suchého sena a druhý raz v zime, keď zafúka hory, vrchy a lúky belobou ako v čase bielych margariet. Vtedy drevené chalúpky, obložené čečinou ako chlebíčky, voňajú teplom domova. Vôňa čerstvého snehu je doplnená zvonením zvončekov, zvoncov a chraptokov na opaskoch podskakujúcich, kožušinami maskovaných, farebnými šnúrami ošnúrovaných hricov. Sú to spojenci betlehemcov, večných pútnikov detstva, z domčeka do domčeka. Majú plné ústa voňavej noviny, že sa narodilo malé pacholiatko a spevom oznamujú: ... ono leži žimu mre, Maria ho kolebe, to džeča male..."

Známka platila v tuzemskom i medzinárodnom poštovom styku od 5.11.1996 do 31. 12. 2008.


FDC
Obsah 1993-2000
Rok 1996
Copyright ©2000 askom