vzad 700 - Vianočná pošta 2019 vpred
Vianočná pošta 2019
Katalógové číslo: 700
Autor výtvarného návrhu známky : Maroš Chovanec
Autor grafickej úpravy známky: Pavel Choma
Deň vydania: 8. 11. 2019
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: ofset
Rozmery známky: 26,5 mm x 33,9 mm
Náklad známok: 200 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Emilián Lakatoš
Autor grafickej úpravy FDC: Pavel Choma
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Veronika Glovacká
Tlačiareň FDC: BB PRINT, s. r. o.
Spôsob tlače: ofset
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby SR schválilo platnosť poštovej známky „Vianočná pošta 2019“ s označením nominálnej hodnoty T2 50g. Označenie zodpovedá cene, ktorá sa zhoduje s výškou poštovej sadzby za list 2. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku, položka L.2.01 Tarify SP, a. s. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 8. 11. 2019 až do ukončenia platnosti.
Poštovú známku rozmerov 26,5 x 33,9 mm vrátane perforácie (na výšku) vytlačila technikou viacfarebného ofsetu Tiskárna Hradištko, s. r. o., na upravenom tlačovom liste s 8 známkami a 8 prítlačovými kupónmi.
Motívom poštovej známky je kresba Maroša Chovanca s motívom vianočného stromčeka. Prítlačové kupóny stvárňujú dva motívy súvisiace s aktivitami Hnutia kresťanských spoločenstiev detí (eRko). Prvý motív s troma koledníkmi bol vybraný z návrhov detí z Kene v rámci projektu Dobrá novina, pričom druhý motív s hviezdou je venovaný 25. výročiu uvedeného projektu.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC a domicilom Rajecká Lesná. Motív prítlače na FDC zobrazuje dievčatko so snehuliakom od Emiliána Lakatoša a námet na FDC pečiatke vianočný darček od Veroniky Glovackej. FDC vytlačila technikou ofsetu spoločnosť BB PRINT, s. r. o. Autorom grafickej úpravy emisie je doc. Pavel Choma, akad. mal.
Všetky výtvarné návrhy tejto emisie boli vybrané z obrázkov detí na základe súťaže organizovanej Slovenskou poštou, a. s., v rámci projektu Vianočná pošta.
 
Obsah
Rok 2019