vzad 761 - Spoločné vydanie s Českou republikou: 150. výročie uvedenia do prevádzky Košicko-bohumínskej železnice vpred
Spoločné vydanie s Českou republikou: 150. výročie uvedenia do prevádzky Košicko-bohumínskej železnice
Katalógové číslo: 761
Autor výtvarného návrhu známky a hárčeka : Dušan Kállay
Autor rytiny známky a hárčeka : Jaroslav Tvrdoň
Deň vydania: 18. 3. 2022
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom
Rozmery známky: 44,4 mm x 30,75 mm
Náklad známok: 50 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Dušan Kállay
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Dušan Kállay
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Náklad FDC: 3 400 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „Spoločné vydanie s Českou Republikou: 150. výročie uvedenia do prevádzky Košicko-bohumínskej železnice“ s nominálnou hodnotou 1,85 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 18. 3. 2022 až do ukončenia jej platnosti.
Poštová známka rozmerov 44,4 mm x 30,75 mm vrátane perforácie vychádza vo forme hárčeka s 1 známkou a 1 kupónom a technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.
Ústredným motívom poštovej známky je parný rušeň s kužeľovito ukončeným kotlom radu 110, ktorý bol v roku 1908 vyvinutý pre vysokohorské prostredie hlavným konštruktérom Rakúskych štátnych dráh Karlom Gölsdorfom. Pre Košicko-bohumínsku železnicu bola v roku 1918 modifikovaná séria Ip na prepravu ťažkých rýchlikov. Motívom kupónu je parný rušeň nízkorozchodnej ozubnicovej železnice Štrba – Štrbské Pleso U 29.0 ČSD. Hárček poštovej známky stvárňuje historickú mapu so zvýraznenou trasou Košicko-bohumínskej železnice s doplnkovým vyperforovaným motívom trojvalcového rušňa 486.0.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom Košice a technikou ofsetu ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Motívom prítlače na obálke je železničná výhybka s budovami železničných staníc v Bohumíne a Košiciach v pozadí. FDC pečiatka je tvorená trojuholníkovou dopravnou značkou so siluetou rušňa. Autorom výtvarných návrhov emisie je prof. Dušan Kállay, akad. mal. Autorom rytiny poštovej známky a kupónu, ako aj líniovej rozkresby hárčeka je Jaroslav Tvrdoň.
 
Obsah
Rok 2022