vzad 775 - 50. výročie spustenia medzinárodného tranzitu plynu cez územie Slovenska vpred
50. výročie spustenia medzinárodného tranzitu plynu cez územie Slovenska
Katalógové číslo: 775
Autor výtvarného návrhu známky : Igor Benca
Deň vydania: 23. 9. 2022
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Rozmery známky: 44,1 mm x 26,5 mm
Náklad známok: 400 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Igor Benca
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Igor Benca
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „50. výročie spustenia medzinárodného tranzitu plynu cez územie Slovenska“ s nominálnou hodnotou 1,00 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 23. 9. 2022 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,1 mm x 26,5 mm vrátane perforácie vytlačila technikou viacfarebného ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na tlačových listoch s 50 známkami.
Ústredným motívom poštovej známky je plynové potrubie spolu s ventilom uzáveru plynu. Ďalším motívom je mapa Slovenska s grafickým znázornením línií tranzitu plynovodu, ktorý prechádza južnými oblasťami z východu na západ Slovenska.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom mesta Bratislava a technikou ofsetu ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Ilustrácia na FDC zobrazuje zvárača plynového potrubia reprezentujúceho výstavbu plynovodu. Námetom FDC pečiatky je horiaci plynový horák ako symbol konečného spotrebiteľa plynu.
Autorom výtvarných návrhov emisie je doc. akad. mal. Igor Benca.
 
Obsah
Rok 2022