vzad 674 - Vianoce 2018: Paramenty – liturgické textílie vpred
Vianoce 2018: Paramenty – liturgické textílie
Katalógové číslo: 674
Autor výtvarného návrhu známky: Vladislav Rostoka
Deň vydania: 9. 11. 2018
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: ofset
Rozmery známky: 33,9 mm x 26,5 mm
Náklad známok: 1 500 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Vladislav Rostoka
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Vladislav Rostoka
Tlačiareň FDC: BB PRINT s.r.o., Bratislava
Spôsob tlače: ofset
Náklad FDC: 3 100 ks
   

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby SR schválilo platnosť poštovej známky „Vianoce 2018: Paramenty – liturgické textílie“ s označením nominálnej hodnoty T2 50g. Označenie zodpovedá cene, ktorá sa zhoduje s výškou poštovej sadzby za list 2. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku, položka L.2.01 Tarify SP, a. s. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 9. 11. 2018 až do ukončenia platnosti.
Poštová známka rozmerov 33,9 x 26,5 mm vrátane perforácie (na šírku) vychádza v dvoch variantoch, a to vo forme tlačového listu s 50 známkami (bez kupónu) a ako upravený tlačový list s 8 známkami a 8 kupónmi. Známku vytlačila technikou viacfarebného ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.
Námetom poštovej známky je detail liturgického paramentu – kazuly, vrchného odevu určeného pre kňaza slúžiaceho bohoslužbu, s motívom Panny Márie s Ježiškom. Kazula pochádza z majetku Spišského rímskokatolíckeho biskupstva v Spišskom Podhradí a bola vyrobená okolo polovice 15. storočia. Ústredným motívom kupónu je QR kód v tvare kalicha, prostredníctvom ktorého si je možné vypočuť známu vianočnú pieseň Tichá noc, svätá noc. Tohto roku si pripomíname 200. výročie vzniku uvedenej piesne.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC a domicilom Bratislava. Motív ilustrácie na FDC tvorí celá liturgická textília, ktorej detail je námetom známky a motívom FDC pečiatky je kalich. FDC vytlačila technikou ofsetu spoločnosť BB PRINT, s. r. o.
Autorom výtvarných návrhov emisie je akad. mal. Vladislav Rostoka.
 
Obsah
Rok 2018