vzad 715 - Ochrana prírody: Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach – magnólia veľkokvetá vpred
Ochrana prírody: Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach – magnólia veľkokvetá
Katalógové číslo: 715
Autor výtvarného návrhu známky a hárčeka : Igor Benca
Autor rytiny známky a hárčeka : Rudolf Cigánik
Deň vydania: 17. 6. 2020
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: oceľotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom
Rozmery známky: 44,4 mm x 54,4 mm
Náklad známok: 50 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Igor Benca
Autor rytiny FDC: Rudolf Cigánik
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Igor Benca
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby SR schválilo platnosť poštovej známky „Ochrana prírody: Botanická záhrada UPJŠ v Košiciach – magnólia veľkokvetá“ s nominálnou hodnotou 2,80 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 17. 6. 2020 až do ukončenia platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,4 x 54,4 mm vrátane perforácie (na výšku) vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom Tiskárna Hradištko, s. r. o., na hárčeku s 1 známkou.
Dominantným motívom poštovej známky je rozkvitnutý kvet magnólie veľkokvetej a námetom hárčeka pohľad na ústrednú budovu skleníka Botanickej záhrady Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach, pred ktorou sa magnólia veľkokvetá nachádza. Tento druh magnólie je zaradený aj do červeného zoznamu ohrozených rastlín Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN).
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom Košice. Motívom prítlače na FDC je kvet magnólie v štyroch fázach kvitnutia a námetom FDC pečiatky list magnólie. FDC vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.
Autorom výtvarných návrhov emisie je doc. akad. mal. Igor Benca. Autorom oceľorytiny poštovej známky, hárčeka a FDC je akad. mal. Rudolf Cigánik.
 
Obsah
Rok 2020