vzad 716 - 1150. výročie ustanovenia sv. Metoda za panónskeho a veľkomoravského arcibiskupa vpred
1150. výročie ustanovenia sv. Metoda za panónskeho a veľkomoravského arcibiskupa
Katalógové číslo: 716
Autor výtvarného návrhu známky a hárčeka : Dušan Kállay
Autor rytiny známky a hárčeka : František Horniak
Deň vydania: 4. 7. 2020
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: oceľotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom
Rozmery známky: 44,4 mm x 54,4 mm
Náklad známok: 50 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Dušan Kállay
Autor rytiny FDC: František Horniak
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Dušan Kállay
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 3 400 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby SR schválilo platnosť poštovej známky „1150. výročie ustanovenia sv. Metoda za panónskeho a veľkomoravského arcibiskupa“ s nominálnou hodnotou 2,10 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 4. 7. 2020 až do ukončenia platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,4 x 54,4 mm vrátane perforácie (na výšku) vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom Tiskárna Hradištko, s. r. o., na hárčeku s 1 známkou.
Ústredným motívom poštovej známky je zobrazenie sv. Metoda vychádzajúce zo známych fresiek z baziliky San Clemente v Ríme spolu s nákončím opasku v podobe bohoslužobnej knihy z veľkomoravského hradiska Valy pri Mikulčiciach, ktorého motív pokračuje aj na hárčeku. Ďalšími námetmi hárčeka sú dvanásti anjeli s pozadím rukopisu z 12. storočia napísaného cyrilikou (z Uspenského chrámu v Moskve), ako aj pôdorys veľkomoravskej rotundy z lokality Kostolec pri Ducovom a Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom. Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom Nitra. Motívom prítlače na FDC je reverz veľkomoravského nákončia opasku s námetom oranta - biskupa z veľkomoravského hradiska Valy pri Mikulčiciach na pozadí cyrilského rukopisu z Uspenského chrámu. Motívom FDC pečiatky je olovený krížik s ukrižovaným Kristom z areálu veľkomoravskej baziliky nachádzajúcej sa v lokalite Sady pri Uherskom Hradišti. FDC vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.
Autorom výtvarných návrhov emisie je prof. akad. mal. Dušan Kállay. Autorom oceľorytiny poštovej známky, hárčeka a FDC je František Horniak.
 
Obsah
Rok 2020