vzad 734 - 100. výročie vysvätenia prvých slovenských biskupov vpred
100. výročie vysvätenia prvých slovenských biskupov
Katalógové číslo: 734
Autor výtvarného návrhu známky : Martin Schwarz
Deň vydania: 12. 2. 2021
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Rozmery známky: 44,4 mm x 27,2 mm
Náklad známok: 100 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Martin Schwarz
Autor rytiny FDC: Rudolf Cigánik
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Martin Schwarz
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „100. výročie vysvätenia prvých slovenských biskupov“ s nominálnou hodnotou 0,65 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 12. 2. 2021 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,4 x 27,2 mm vrátane perforácie vytlačila technikou ofsetu na tlačových listoch s 25 známkami spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.
Na poštovej známke je v popredí zobrazená trojica prvých slovenských biskupov, a to menovite spišský biskup Ján Vojtaššák, nitriansky biskup Karol Kmeťko a banskobystrický biskup Marián Blaha. Ich vysviacka, konaná v Nitre dňa 13. 2. 2021 v Kostole sv. Ladislava, mala veľký kultúrno-historický význam.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná i obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom Nitra. Ilustrácia na obálke predstavuje trojicu vysvätených biskupov pred vchodom do kostola a technikou oceľotlače ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Motívom pečiatky je biskupská mitra s nápisom v latinčine „NATIO SLOVACA EPPIS. SLOVACIS 1921“.
Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, ilustrácie a pečiatky FDC je Mgr. art. Martin Schwarz. Autorom ryteckého prepisu ilustrácie na FDC je akad. mal. Rudolf Cigánik.
 
Obsah
Rok 2021