vzad 735 - Spoločné vydanie s Poľskom, Maďarskom a Českou republikou: 30. výročie založenia Vyšehradskej skupiny vpred
Spoločné vydanie s Poľskom, Maďarskom a Českou republikou: 30. výročie založenia Vyšehradskej skupiny
Katalógové číslo: 735
Autor výtvarného návrhu známky : Agnieszka Sobczyńska
Deň vydania: 15. 2. 2021
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Rozmery známky: 40,0 mm x 30,0 mm
Náklad známok: 180 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Adrian Ferda
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Adrian Ferda
Tlačiareň FDC: BB PRINT, s.r.o.
Spôsob tlače: Ofset
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „Spoločné vydanie s Poľskom, Maďarskom a Českou republikou: 30. výročie založenia Vyšehradskej skupiny“ s nominálnou hodnotou 1,70 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 15. 2. 2021 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 40 x 30 mm vrátane perforácie vytlačila technikou ofsetu na tlačových listoch s 9 známkami spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o.
Motív poštovej známky, emotívne vyjadrené číslo 30 plynule prechádzajúce do štyroch roztvorených článkov reťaze, predstavuje tridsať rokov úzkych politických, ekonomických a sociálnych vzťahov medzi štyrmi samostatnými nezávislými štátmi tvoriacimi Vyšehradskú skupinu. Známka je vydaná ako spoločné vydanie Slovenska s Poľskom (v súčasnosti predsedajúca krajina), Maďarskom a Českou republikou.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná i obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom Bratislava. Ilustrácia na obálke predstavuje mapu členských štátov Vyšehradskej skupiny s ich vlajkami a technikou ofsetu ju vytlačila spoločnosť BB PRINT, s. r. o. Motívom pečiatky FDC je graficky spracovaná skratka názvu zoskupenia štátov V4.
Autorom výtvarného návrhu poštovej známky je poľská grafička Agnieszka Sobczyńska. Autorom ilustrácie a pečiatky FDC je Adrian Ferda.
 
Obsah
Rok 2021