vzad 736 - Veľká noc 2021: Ľudová fajansa vpred
Veľká noc 2021: Ľudová fajansa
Katalógové číslo: 736
Autor výtvarného návrhu známky : Adrian Ferda
Deň vydania: 5. 3. 2021
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Rozmery známky: 26,5 mm x 33,9 mm
Náklad známok: 1 500 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Adrian Ferda
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Adrian Ferda
Tlačiareň FDC: BB PRINT, s.r.o.
Spôsob tlače: Ofset
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „Veľká noc 2021: Ľudová fajansa“ s popisnou nominálnou hodnotou T2 50 g zodpovedajúcou poštovej sadzbe za list 2. triedy do hmotnosti 50 g vo vnútroštátnom styku podľa položky L.2. 01 Tarify Slovenskej pošty, a. s. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 5. 3. 2021 do ukončenia jej platnosti.
Na poštovej známke je zobrazený džbán – čepák, zdobený rastlinnými motívmi a vtáčikmi symbolizujúcimi jar. Poštovú známku rozmerov 26,5 mm x 33,9 mm vrátane perforácie vytlačila technikou ofsetu na tlačových listoch s 50 známkami spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. K poštovej známke je vydaná i obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom Bratislava. Ilustrácia na obálke predstavuje stojan na vajíčka s jarným ozdobným motívom a technikou ofsetu ju vytlačila spoločnosť BB PRINT, s. r. o. Motívom pečiatky je nádoba na vajíčko v tvare sliepočky. Súčasne s poštovou známkou je vydaná i rovnomenná celinová pohľadnica (registračné číslo 031 CP736/21) s obrazovým motívom keramiky spojených nádobiek, s natlačenou známkou na adresnej strane, identickou s vyššie uvedenou známkou.
Všetky zobrazené motívy boli použité podľa zbierkových predmetov z fondu Slovenského národného múzea – Múzeum Ľudovíta Štúra v Modre/Múzeum slovenskej keramickej plastiky.
Autorom výtvarných návrhov poštovej známky, obrazovej časti celinovej pohľadnice, ilustrácie a pečiatky na obálke prvého dňa vydania je Adrian Ferda.
 
Obsah
Rok 2021