vzad 740 - 1 900. výročie narodenia Marca Aurélia vpred
1 900. výročie narodenia Marca Aurélia
Katalógové číslo: 740
Autor výtvarného návrhu známky : Karol Felix
Autor rytiny známky : František Horniak
Deň vydania: 26. 4. 2021
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne v kombinácii s ofsetom
Rozmery známky: 44,4 mm x 54,4 mm
Náklad známok: 80 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Karol Felix
Autor rytiny FDC: František Horniak
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Karol Felix
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „1 900. výročie narodenia Marca Aurélia“ s nominálnou hodnotou 1,55 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 26. 4. 2021 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,4 mm x 54,4 mm vrátane perforácie vytlačila technikou oceľotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na upravenom tlačovom liste so 4 známkami.
Motívom poštovej známky je bronzová antická jazdecká socha rímskeho cisára Marca Aurélia, ktorej originál sa nachádza v Kapitolskom múzeu v Ríme.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom Bratislava a technikou oceľotlače z plochej platne ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Motívom prítlače na obálke je busta Marca Aurélia zo zbierkového fondu Národného múzea Prado (Madrid, Španielsko) a námetom FDC pečiatky taktiež busta M. Aurélia zo zbierky sochárstva Múzea Liebieghaus (Frankfurt nad Mohanom, Nemecko).
Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, prítlače a pečiatky FDC je akad. mal. Karol Felix. Autorom rytiny poštovej známky a FDC je František Horniak.
 
Obsah
Rok 2021