vzad 782 - 50. výročie pristáta misie Apollo 17 na Mesiaci: Eugene Andrew Cernan vpred
50. výročie pristáta misie Apollo 17 na Mesiaci: Eugene Andrew Cernan
Katalógové číslo: 782
Autor výtvarného návrhu známky : Igor Benca
Deň vydania: 24. 11. 2022
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Rozmery známky: 30,0 mm x 40,0 mm
Náklad známok: 500 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Igor Benca
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Igor Benca
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Digitálna tlač
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „50. výročie pristáta misie Apollo 17 na Mesiaci: Eugene Andrew Cernan“ s nominálnou hodnotou 2,30 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 24. 11. 2022 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 30 mm x 40 mm vrátane perforácie vytlačila technikou viacfarebného ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na tlačových listoch s 50 známkami.
Ústredným motívom poštovej známky je fotografia z archívu NASA zobrazujúca E. A. Cernana počas misie Apollo 17 na Mesiaci.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom obce Vysoká nad Kysucou a technikou digitálnej tlače ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Motív FDC je rozdelený do dvoch častí. V hornej časti zobrazuje topografickú mapu mesačného povrchu s presným miestom pristátia Apollo 17, ktorá je na obežnej dráhe. V dolnej časti je schéma (2D) pristávacieho modulu s ilúziou (3D) bodového osvetlenia. Námetom FDC pečiatky je odtlačok stopy topánky na Mesiaci.
Autorom výtvarných návrhov emisie je doc. akad. mal. Igor Benca.
 
Obsah
Rok 2022