vzad 783 - Deň poštovej známky: Historický poštový voz
Deň poštovej známky: Historický poštový voz
Katalógové číslo: 783
Autor výtvarného návrhu známky a kupónu : Marianna Žálec Varcholová
Deň vydania: 2. 12. 2022
Tlačiareň: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Ofset
Rozmery známky: 44,1 mm x 26,5 mm
Náklad známok: 300 000 ks
   
Autor výtvarného návrhu FDC: Marianna Žálec Varcholová
Autor rytiny FDC: Ľubomír Žálec
Výtvarný návrh FDC pečiatky: Marianna Žálec Varcholová
Tlačiareň FDC: Tiskárna Hradištko, s. r. o., Česká republika
Spôsob tlače: Oceľotlač z plochej platne
Náklad FDC: 3 000 ks

 


 


Ministerstvo dopravy a výstavby Slovenskej republiky schválilo platnosť poštovej známky „Deň poštovej známky: Historický poštový voz“ s nominálnou hodnotou 1,00 €. Poštová známka platí vo vnútroštátnom a medzinárodnom poštovom styku od 2. 12. 2022 až do ukončenia jej platnosti.
Poštovú známku rozmerov 44,1 mm x 26,5 mm vrátane perforácie vytlačila technikou viacfarebného ofsetu spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o., na tlačových listoch s 30 známkami a 30 kupónmi rozmerov 22 x 26,5 mm.
Motívom poštovej známky je historický balíkový doručovací voz z 19. storočia, ktorý používala aj československá poštová správa do 60. rokov 20. storočia. Zobrazený poštový voz sa nachádza v majetku Poľnohospodárskeho múzea v Nitre. Na kupóne je stvárnený znak Československej štátnej pošty používaný na jej dopravných prostriedkoch počas trvania prvej Československej republiky.
Súčasne s poštovou známkou je vydaná obálka prvého dňa vydania s pečiatkou FDC a domicilom mesta Nitra a technikou oceľotlače z plochej platne ju vytlačila spoločnosť Tiskárna Hradištko, s. r. o. Predlohou prítlače na FDC je dobová fotografia zo zbierok Poštového múzea Slovenskej pošty, a. s., zobrazujúca identický poštový voz v poštovej prevádzke. Motívom FDC pečiatky je štylizovaná poštová trúbka, jeden zo symbolov pošty.
Autorkou výtvarných návrhov emisie je Mgr. art. Marianna Žálec Varcholová a autorom oceľorytiny FDC Mgr. art. Ľubomír Žálec, ArtD.
 
Obsah
Rok 2022