späť 1999/183 ďalej
Prvý kozmický let občana Slovenskej republiky
Katalógové číslo:  183
Autor výtvarného návrhu známky a hárčeka:  Dušan Nágel
Rytec známky:  Martin Činovský
Rytec hárčeka:  František Horniak
Deň vydania:  15. 6. 1999
Tlačiareň:  Poštovní tiskárna cenin, a.s., Praha, Česká republika
Technika tlače:  rotačná oceľotlač v kombinácii s hĺbkotlačou
Náklad známok:  100 800 ks
Autor motívu na FDC:  Dušan Nágel
Rytec FDC:  Rudolf Cigánik
Návrh na pečiatku:  Dušan Nágel
Tlačiareň FDC:  Poštovní tiskárna cenin, a.s., Praha, Česká republika
Technika tlače FDC:  oceľotlač z plochých platní
Náklad FDC:  l0 000 ks

Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií SR vydalo dňa 15. 6. 1999 príležitostnú poštovú známku "Prvý kozmický let občana SR" v hárčekovej úprave s nominálnou hodnotou 12 Sk. Na známke je portrét slovenského kozmonauta Ivana Bellu a časť orbitálnej stanice MIR, na hárčeku je kresba stanice MIR. Autorom výtvarných návrhov emisie je akad. maliar Dušan Nágel. Rytinu známky vytvoril akad. maliar Martin Činovský, rytinu hárčeka vytvoril František Horniak .

Viacfarebný hárček rozmerov 70 x 85 mm (na výšku) so známkou o rozmeroch obrazovej časti 40 x 23 mm (na šírku) umiestnenú v hornej časti hárčeka vytlačila Poštovní tiskárna cenin Praha, a.s., technikou rotačnej oceľotlače v kombinácii s hĺbkotlačou.

Súčasne bola vydaná obálka prvého dňa vydania vrátane príležitostnej pečiatky s domicilom Bratislava. Na FDC je kresba kozmickej lode Sojuz TM-29. Autor návrhu akad. maliar Dušan Nágel, rytec akad. maliar Rudolf Cigánik. FDC vytlačila uvedená tlačiareň oceľotlačou z plochých platní jednofarebne.

Známka platila v tuzemskom i medzinárodnom poštovom styku od 15. 6. 1999 do 31. 12. 2008.
Prvý slovenský letec-kozmonaut plk. Ivan Bella sa narodil 21. 5. 1964 v Brezne.
Kozmický let vykonal ako člen medzinárodnej rusko-francúzsko-slovenskej posádky. Štart kozmickej lode Sojuz TM-29 s misiou Štefánik sa uskutočnil 20. 2. 1999 z kozmodromu Bajkonur. Veliteľom posádky kozmickej lode bol Viktor Michailovič Afanasiev. Členom posádky bol palubný inžinier Jean-Pierre Haigneré z Francúzska.
Kozmonaut-výskumník Ivan Bella plnil vedecký program v misii Štefánik v oblasti dozimetrie, senzo-asymetrie, endotestu, metabolizmu, tréningu a sledovania vplyvu gravitácie na postembryonálny vývoj japonských prepelíc na orbitálnej stanici MIR.
Po splnení vedeckých experimentov kozmická loď Sojuz TM-29 pristála 28. 2. 1999 v Kazachstane.

generálporučík Ing. Štefan Gombík


FDC
Obsah 1993-2000
Rok 1999
Copyright ©2000 askom